Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

КЊИГА „ЦРНА ГОРА КРОЗ ИСТОРИЈСКА ДОКУМЕНТА“ НАГРАЂЕНА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

На 65. међународном београдском сајму књига додијељена награда за Најбољег издавача из дијаспоре Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори за монографију Црна Гора кроз историјска документа. Народ, језик, црква, држава, аутора Јована Б. Маркуша.

 

Награду је у име издавача и аутора примила проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Подсјетимо, књига је са своја два издања апсолутно обиљежила претходне двије године, како на простору Црне Горе тако и широм свијета гдје живе припадници српског народа.

У правом смислу ријечи ова књига, што је настала као резултат вишедеценијског труда и рада публицисте Јована Маркуша, може се сврастати у ред енциклопедијских издања од националног значаја.

Ријечима књижевника Драгана Лакићевића: “Обимна књига (Јована Маркуша), великог формата, пуна слика, имена, датума, напоредо на српском и на енглеском језику, као да је сачињена да забиљежи и посвједочи о земљи која је нестала, а једног дана би се могло тврдити да није ни постојала. Огромном збирком докумената – снимака и факсимила, доказује се да је та земља, у свом имену, језику и вјери, ипак постојала и трајала док ју је нешто промијенило и избрисало. Међу толико имена, актера црногорске историје, традиције и културе има ли икога кога се, у његово доба, могло питати како му се зове народ, језик, црква, држава? И да одговор не буде исти. И да ли су они, и ми – доцнији, некад – могли помислити да ћемо једног дана некоме, рецимо својој дјеци, морати да објашњавамо, доказујемо и документујемо ко смо и како се зовемо, којим писмом пишемо и како се крстимо!”