Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО РАЈКУ ПЕТРОВУ НОГУ

У Друштву црногорско-руског пријатељства Свети Ђорђе, у Никшићу, у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржано је књижевно вече под називом „Сјећање на Рајка Петрова Нога“.

О овом, недавно преминулом, великану српског пјесништва говорили су проф. др Јован Делић и др Дрган Хамовић. Програм су водили и Ногове стихове говорили мр Милорад Дурутовић и студенткиња српског језика и књижевности Марија Марковић.

Учесници вечери указали су на различите поетичке аспекте Ноговог стваралаштва, које се доминантно формирало кроз токове националне културе, али и са присуством модернистичког сентимента и бунта.

„Рајко Петров Ного јесте, чини ми се, једно непоновљиво и ријетко име. Немогуће је да се неко такав више појави. То је с једне стране боем, с друге стране, то је један експлозив, мина у човјеку, један човјек који се разнио поезијом, али и сакупљао себе и одржавао поезијом. Човјек који се свој живот и усуд прелио у поезију, транспоновао тамо, изговорио и формирао у најљепше стихове, у најзвучније строфе које имамо“, нагласио је проф. Јован Делић.