Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Aпел Влади Црне Горе и парламентарној већини

Поштовани представници власти у Црној Гори, по чину и достојанству,

Право и правда, историјска истина и чињенице обавезују сваког човјека, још више носиоце јавних функција у власти, а поготово оне власти која се декларише као „меритократска“. Утолико вам се обраћамо апелом да званична Црна Гора не подржи тзв. резолуцију о Сребреници којом се један ратни злочин из геополитичких разлога квалификује као геноцид, како би се прикрио истински геноцид над српским народом у 20. вијеку, како би се амнестирали они који су над њим починили тај геноцид, а код преживјелих потомака наметнуло осјећање кривице и потчињености.

Тим поводом желимо да вас подсјетимо да резолуцију о Сребреници, заједно са „случајном“ Руандом, подноси наш „стари знанац“, Њемачка која је вишеструки повратник у злодјелима над српским народом током 20. вијека, и да је најновији акт непријатељства раван нацистичком шестоаприлском бомбардовању Народне библиотеке у Београду којим је покушано уништење историјског памћења цијелог једног народа и којим је потом настављен покушај његовог физичког уништења. Вјерујемо да вам је познато да Савезна Влада Њемачке подноси Генералној скупштини УН нацрт резолуције по којој би 11. јул био проглашен „Међународним даном сјећања на геноцид у Сребреници“ и то у тренутку када је усвојена тужба коју је Никарагва поднијела Међународном суду правде против Њемачке „за помагање и подржавање геноцида“ у Гази – гдје је за неколико мјесеци убијено 10.000 жена и 14.000 дјеце. Притом, та иста Влада Њемачке – не осврћући се на изјаву Ефраима Зурофа, шефа центра Симон Визентал у Јераусалиму, дату поводом сребреничке резолуције, наиме да „није сваки ратни злочин случај геноцида“ – бестидно одбацује оптужни предлог Никарагве против ње „за помагање и подржавање геноцида“ у Гази.

Поштована господо из Владе Црне Горе и парламентарне већине, с обзиром на наведене чињенице, обавезујуће за истинске меритократе, постављамо вам реторичка питања: Није ли овакво понашање Њемачке – као и земаља нове осовине који су „спонзори“ сребреничке резолуције – цинизам и лицемјерје незабиљежено у новијој историји међународних односа? Није ли потенцијална подршка Црне Горе том лицемјерју и цинизму оглушење о правду и право, историјску истину и чињенице? Није ли убјеђивање грађана Црне Горе да ће подршка њемачком цинизму и лицемјерју донијети помирење у самој Црној Гори и њеном сусједству нешто још црње и горе од цинизма и лицемјерја?

За слободно и иоле политички писмено јавно мњење у Црној Гори одговори на ова питања су недвосмислено потврдни, стога би требало да послушате тај глас, као глас савјести и да одбаците лицемјерну и лажну резолуцију која нама, Србима, Црногорцима и Херцеговцима, пришива стигму геноцидног народа, и да будете свјесни личне моралне, политичке и историјске одговорности коју ћете трајно и неопростиво понијети уколико се о тај глас самопоштовања оглушите и одлучите да слободарску, достојанствену, непокорну, светосавску и његошевску Црну Гору баците под ноге туђих интереса, и тако својеручно још једном забетонирате јаме и затријете стратишта на којима су мученичком смрћу страдали наши преци од оних чији су потомци данас предлагачи сребреничке резолуције.

Подгорица, 7. априла 2024.

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори
предсједник, проф. др Јелица Стојановић