Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДУХОВНО-ТЕРАПЕУТСКИ ЗНАЧАЈ МУЗИКЕ

  1. новембар 2019.

Филозофска трибина Conditio humana коју уређује и води др Душан Крцуновић угостила је прексиноћ у књижари Матице српске − Друштво чланова у Црној Гори њемачког професора др Волфганга Мастнака. Мастнак је говорио на тему „Духовно-терапеутски значај музике”, а с њемачког је преводила Марија Станишић Тошић.

Публици је тему овог предавања приближио др Крцуновић, истичући да је др Мастнак музикос, у старогрчком поимању ствари, односно неко ко је упућен на музику и оно што она јесте у свим теоретским и практичним значењима. Јер, како наводи др Крцуновић, Мастнак је пијаниста, али и неко ко проучава музику, њену историју, ко о њој предаје, а уједно се бави њеним терапеутским дејством и то клинички. Ради као професор у Минхену и шеф је истраживачког центра за умјетничку терапију универзитета у Пекингу.

  • Главна подручје истраживања професора Мастнака су: међузависност музичког образовања и музичке терапије, етно музичка терапија, психосоматика у кардиологији, развој музичких терапеутских метода, неуро-психологија и теорија науке. Специјалиста је за неуронауку, музичку терапију, психотерапију, дугорочну кардиолошку терапију, спортску медицину – рекао је Крцуновић, кратко упознајући публику с њемачким професором, чланом Њујоршке академије наука и Европске академије наука и умјетности.

Др Мастнак се током предавања фокусирао на четири „мотива”, доводећи их у складну хармонију: „Музикотерапија − култура − функција − клиника”. А, оно што их обједињује је појам људске душе, додаје др Мастнак. Како каже, музикотерапија није непозната кроз историју, у различитим културама и филозофско-религиозним учењима, али, занимљиво је да у различитим културама и људи различито реагују на музику. Такође, људи не реагују увијек позитивно на музику из неких других култура.

  • Посебно нас интересује како дјелује, какво је дејство музике у терапији. Јер, примијећено је одавно да музика помаже пацијентима у опоравку, и то су доказали бројни истраживачки центри престижних универзитета као што су Харвард, Оксфорд, Пекинг – рекао је, између осталог, он, напомињући да се у клиничком лијечењу музикотерапија није признавала прије неких 50-ак година, док је данас то призната дисциплина.

Јер, музика може имати исто позитивно дејство на пацијента као и лијекови, поручује др Мастнак.